Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 01 Jun 2020, 17:58


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: OOB The Tower of Orthanc 10237
OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2013, 18:02 
Odsoten
Primo
Primo

Pridružen: 23 Jul 2009, 16:23
Prispevkov: 13
Kraj: okolica Ljubljane
Številka seta: 10237
Ime seta: Stolp Orthanc
Starost:14+
Leto izdaje: 2013
Število kock:2359 (Bricklink inventar)
Cena: 199,99 €
Število minifigov: 5
Cena na kocko: 0,085

Kot oboževalec knjig in filmov Gospodar prstanov sem bil vesel, ko sem slišal, da bo stolp Orthanc zaživel v lego podobi kot eksluziven set, osnovan na stolpu iz serije filmov. Pri setu marsikoga moti ogromna količina črnih kock (težko uporabna barva za MOC-anje), vendar bi bil Orthanc v kakšni drugi barvi videti zelo neavtentično. Ker je v setu le 5 minifigov, bi z veseljem sprejel še kakšno dodatno, vendar glede na to, da sta zraven tudi Ent in orel, pritoževanje ni ravno na mestu.

Slika

Sprednja stran škatle je na prvi pogled nekoliko dolgočasna, vendar vseeno lepo predstavi vsebino. Ponazorjene so glavne značilnosti seta - vključene minifigure, Ent in Gandalf na orlu v akciji ter dimenzije Orthanca. Stolp je impresiven že zaradi svojih mer - v višino meri 73 cm, v širino 21 cm in v globino 16 cm. Sam ent pa je visok 23 cm.

Slika
Zadnja stran škatle kaže na dobro zapolnjenost vseh šestih nadstropij stolpa z raznimi podrobnostmi in različnimi funkcijami. Zasnova prikazanih prizorov je zelo všečna, hkrati pa poudarja igralnost.

Slika
Poleg treh knjižic z navodili so setu priložene nalepke. Zadnja leta Lego pri večjih setih knjižice z navodili in nalepke vedno lepo zapakira skupaj s kartonasto podlago in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Nalepke same po sebi niso nič posebnega, set pa zaradi njih izpade veliko lepši, če so uporabljene. Ena izmed podrobnosti, ki me je še posebej navdušila, je, da so kot nalepke vključeni portreti vseh petih čarovnikov, kar popestri tudi notranjost stolpa.

Slika
Ent je narejen zelo dobro. Za moj okus bi sicer lahko imel malo več zelenja, vendar se da to hitro modificirati po želji in zato ni preveč moteče. Preseneča pa njegova izredna gibljivost v vseh sklepih in prsti, ki se lahko premikajo. Ravno ta gibljivost mu pride prav pri lovljenju orkov in podobnih barabinov. Kljub gibljivosti pa je Ent obdržal dobro ravnotežje in lahko telovadi in pozira v različnih pozah.

Slika
Orel izgleda lepo, če smo pozorni na barvno shemo. Pozitivno zadovolji dejstvo, da so krila dvobarvna tudi s spodnje strani, kar sicer ni takoj opazno. Rahlo pa razočara zaradi premalo gibljivih delov, premikajo se lahko samo krila, ne pa tudi glava ali noge. Pojavil se je tudi v setu Bitka pri črnih vratih (79007).

Slika
V setu je 5 figur, med glavne pa sodita Gandalf in Saruman. Gandalf Sivi je enak kot v drugih setih, izjema je, da se tokrat pojavi brez značilnega špičastega klobuka (enako kot v 79005) ter da ima poleg še sivo pregrinjalo. Saruman pa je nova figura, ki se pojavi v dveh letošnjih setih (še v 79005). Posebnost je zanimiv potisk trupa, hkrati pa ima na voljo tako nepotiskane hlače kot potiskan spodnji del halje. V primerjavi z Gandalfom Saruman izgleda veliko lepši in zanimivejši ravno zaradi potiska. Dodatna podrobnost, ki se pri obeh minifigih hitro skrije, sta dva izraza obraza in potisk na hrbtni strani trupa.

Slika

Slika
Ostali trije minifigi so ork, Uruk-hai in Grima. Tukaj izstopata potiskana čelada Uruk-haia ter Grima, ki se ekskluzivno pojavi samo v tem setu. Enako kot oba čarovnika imata tudi Uruk-hai in Grima dva obraza, medtem ko ga ork nima. To je sicer pričakovano, ker nima pokrivala, s katerim bi lahko skril drug obraz. Vsi trije minifigi pa imajo potiskan tudi hrbtni del trupa.

Slika

Slika

V klet oz. v podzemno ječo vodi loputa v tleh, ki se jo lahko premika s preprostim mehanizmom. Glede na warge, ki gledajo iz teme, to ni ravno prijeten kraj. Tukaj se tudi prvič uporabi nalepke, ki dodatno popravi strašljiv vtis podzemnega prostora. Se pa vsako od njih nalepi na eno kocko - panel.

Slika
V pritličje se pride od zunaj po stopnicah skozi dvojna vrata, ki so sestavljena iz več kock. Na ta način izgledajo precej masivna in mogočna. Meni je všečna podrobnost tudi to, da so na nek način kotna. Prostor dodatno popestrijo zastave z nalepkami - bela dlan je obvezne ''hišni'' okras. Tudi ''preproga'' na loputi popestri notranjost, zlahka pa si jo predstavljam tudi kot kakšen predpražnik v bolj mestnem okolju.

Slika

Pogled z zunanje strani na kotna vrata prikaže zanimivo sestavljeno osnovo. Večji spodnji del je sestavljen s snotanjem, kar sicer zelo olajša prikaz razgibane rebraste strukture. Oba dela, ki ju razmejujejo stopnice, sta sicer simetrična, vseeno pa ne izgledata monotono kljub obilici črne barve.

Slika
V prvem nadstropju se nahaja Palantir, čarobni kamen, ki izgleda kot kristalna krogla. Prostor osvetljujeta dve luči na stojalih, poleg Palantirja pa lahko tu najdemo še stol, ki spominja bolj na prestol in police z nekaj knjigami. Čeprav stol zelo spominja na tistega v manjšem setu 79005, je podstavek Palantirja tisti, ki je poseben.

Slika
V nadstropju pod njim se namreč nahaja viseč lestenec, s katerim ob pritisku prižgemo svetlobno kocko (light brick) in Palantir ''oživi''. Krogla je namreč narejena iz dveh barv, ki sta iz različno prosojnih materialov. Če je proti viru rdeče svetlobe obrnjen zelen del, ta ožari, ker je delno prosojen, medtem ko črni del ni. Učinek je fantastičen in še posebno pride do izraza v temi.

Slika
Dodatek, ki mi je še posebej padel v oči, so police s knjigami. Čeprav so narejene zelo preprosto, me je navdušilo dejstvo, da so preprosto pritrjene na steno s clipom. Tako se med premikanjem seta ne gibajo in ne padajo stran (kot se konstantno dogaja redhead1982 med premikanjem hišk).

Slika
V drugem nadstropju se nahaja Sarumanova delavnica oz. laboratorij, kjer pripravlja tudi bombo, s katero v Helms Deepu podrejo del obzidja. Zanimive so tudi stekleničke s sumljivo vijoličasto-modro vsebino.

Slika
Tretje nadstropje je najbolj napolnjeno s podobnostmi, saj je med drugim tu 5 slik čarovnikov, 2 knjigi in zvitek. Za te podrobnosti so sicer uporabljene vedno neželjene nalepke, ki pa tukaj kljub vsemu popestrijo izgled. Prostor osvetljujo bakle, deluje pa bolj kot študijska soba, v kateri Saruman preučuje posebne značilnosti čarovnikov.

Slika
Pogled iz zunanjosti na drugo in tretje nadstopje razkriva zelo razgibano fasado. Za razliko od spodnjega dela stolpa je tukaj SNOT tehnike veliko manj, zanimiv učinek pa je dosežen z različnimi kockami. Meni najbolj izstopajo novi oboki (velikosti 1x3x3), ki se v črni barvi pojavijo še v Bitki pri črnih vratih (79007), vendar jih je za razliko tukaj kar 26. Zanimive so tudi preprosto narejen rešetke s paličicami.

Slika
Zadnje četrto nadstropje je shramba, kjer so med drugim shranjene tudi palice treh čarovnikov, manjkata pa palici Gandalfa in Sarumana, ki sta sicer prisotni v setu. Hkrati je tu še en komplet čelade in ščita z natisnjeno belo Sarumanovo roko. Pred tem sta se ščit in čelada s potiskom pojavila samo v enem setu (9476) in sta bila zato precej redka. Zanimiva podrobnost je tudi lestev, ki se jo raztegne v spodnje nadstropje in se tako omogoči dostop v shrambo.

Slika
Stolp se zaključi s ploščadjo, iz katere štrlijo 4 pokončne stranice, ki stolpu dajejo značilno obliko. To obliko se lahko občuduje z različnih strani, še posebej veličastno pa izgleda njena senca. Pogled na stolp iz treh različnih smeri (od zadaj, iz strani in od spredaj) razkriva kontrast med črno zunanjostjo in malo manj črno notranjsotjo. Vsekakor je izdelana notranjost velik plus tega seta. Je bilo pa zato toliko bolj zahtevno slikanje črnih površin.

Čeprav je set precej velik in ga bo večina bolj razstavljala na policah, sva se midva morala poigrati in ponazoriti nekaj prizorov iz filma. Zanimiv je kontrast med belo Sarumanovo postavo in črno fasado stolpa. Saruman z balkona nagovarja svoje vojake. Na balkonu pa žal ni prostora še za Grimo.
Slika

Gandalf je bil nekaj časa ujetnik na ploščadi na vrhu stolpa, s katerega je pobegnil s pomočjo orla. Kako je to izgledalo, pa se vidi s slike.
Slika

Set je zaradi prevladujoče črne barve na zunaj videti precej nezanimiv in ga slike ne prikazujejo v najboljši luči. V živo pa deluje veliko bolj impresivno. Zunanja podoba dokaj zvesto sledi obliki stolpa iz filma, znotraj pa je napravljenih nekaj kompromisov, s pomočjo katerih so lahko vključili več podrobnosti. Sestavljanje samo ni bilo monotono in je kar hitro minilo. Arhitekturno se zunaj nobeno nadstropje ne ponavlja, tehnike gradnje so zanimive, predvsem pa navduši celostna končna podoba. Cena na kocko je po mojem mnenju ugodna, še posebej če se upošteva, da je set licenčni. Manjši minus seta je majhno število minifigov, saj bi lahko dodali npr. še kakšnega Hobita. Ostanek kock je presenetljivo velik, so pa prevladujoče drobne kocke. Dodatnih kock je okoli 40 in nekaj od njih jih je kar uporabnih. Sicer je nabor kock večinsko črne barve, se pa med njimi znajdejo tudi nekatere bolj zanimive, kot so npr. novi oboki. Z vidika MOCanja je morda vrednost seta manjša, vseeno pa bi se dalo veliko kock vključiti v manj temačne kreacije. Plus seta je tudi Ent, ki se prvič pojavi v setu. Z lahkoto si ga predstavljam tudi v samostojnem setu. Set dodatno popestrijo tudi nalepke, ki niso vedno zaželjene. Najina ocena seta je 9,5/10, predvsem na račun samo 5 minifigov in večnega problema visoke cene.

Med sestavljanjem se nisva držala nazaj pri slikanju, zato je tudi nastalo večje število slik, ki pa jih nisva vseh vključila v predstavitev. Za ogled so na voljo v albumu na Flickru, kjer se s klikom lahko ogleda slike tudi v večji velikosti.

redhead1982 & redbeard


Zadnjič spremenil redbeard, dne 08 Sep 2013, 13:30, skupaj popravljeno 1 krat.

Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2013, 19:18 
Odsoten
Duplo
Duplo

Pridružen: 28 Avg 2012, 23:28
Prispevkov: 93
Kraj: Laško
Prekrasna predstavitev mogočnega seta, hvala!

LOTR sem si ogledal samo nekaj delov, še to v razmaku nekaj let, zato se ravno tega stolpa ne spominjam in me tako kot vse ostale licenčne serije ne pritegnejo k nakupu.
Je pa za navdušenca set res veličasten in ob takšni predstavitvi tudi hitro ugotoviš zakaj, ko so predstavljeni tisti podrobni in pomembni deli, ki ti omogočijo veliko lažjo presojo o nakupu. Zadeva je glede na velikost res ogromna, tudi Ent, čeprav me je ob prvem pogledu spomnil na Bionacle pa je veliko bolj stabilen in bolje narejen.

LP


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2013, 21:03 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Apr 2011, 13:57
Prispevkov: 553
Kraj: Ljubljana
Super predstavitev enkratnega seta. Ta je kar visoko na moji listi želja in upam, da bo kmalu pristal v moji zbirki. Jaz minifigov tukaj niti ne pogrešam, saj imam celotno zbirko in mi kakšen hobit več ne bi nič koristil. Lepo da so dodali Grimo, ostali novi liki pa niti ne bi pasali k samemu setu, saj se v filmu tu ne pojavljajo. Mogoče bi lahko dodali kvečjemu kakšnega orka ali Uruk-Haja več, saj jih ni nikoli preveč. Nalepke vsekakor popestrijo set, a se meni osebno res ne dopadejo. Sicer ne vem zakaj, ker je polepljena kocka praktično isto neuporabna oziroma enonamenska kot bi bila potiskana, a se mi to zdi precej cenena rešitev.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2013, 21:08 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Še ena odlična predstavitev (glede tega smo trenutno v svetovnem vrhu).

Sicer se pa povsem strinjam z avtorjem: v živo zgleda set hudo in edina stvar, ki moti, je majhno število minifigur. Ker set ne ponazarja točno določenega prizora (Gandalfov pobeg in ent ne gresta skupaj), bi lahko dodali še druščino, ki pride v potopljeni Isengard. Po drugi strani je cena ustrezno nižja (Ewok willage ima 300 kock manj, a je zaradi kar 12-h figur več tudi dražji, za kar 50 eur).

BTW: zelo paše zraven set Orc Forge.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2013, 00:03 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2012, 21:17
Prispevkov: 2107
Kraj: Ajdovščina
Super opis super seta, fajn bi ga bilo videt v živo! "Kung-fu" ent mi je res všeč :-) Ali morda planirata MOD tako da bi bil stolp končan okrog in okrog? Koliko pa je za vajine MOCe ustrezno "držalo" za knjige? Če prav vidim mora biti omara bolj debela, pa še plate s kljuko ravno prave barve, da ne kazi stene na zunanji strani.
Res dobri opisi letošnjih eksluziv se vrstijo zadnje dni. Bravo vsem!

_________________
It's not me, it's my alter LEGO!


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2013, 09:36 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3697
Kraj: Ljubljana
Stolp je izjemen (opis pa tudi). Je potrebno kupiti dva in dati skupaj, da bobiš celega :(
Orel je lep ampak isti princip kot HP Hipogrif. Trup + krila. Krila bi se dalo uporabiti še za kakšno drugo leteče beštijo.
Fasada stolpa je res podrobno narejena. Notranjsot je zelo igralna, nalepk ne bom komentiral.
S cenami pa res pretiravajo in take sete kupit samo ker so ti všeč...z našimi plačami malokdo.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2013, 10:26 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5571
Kraj: Ljubljana
Se strinjam z avtorjem prispevka in tudi z ostalimi komentarji. Črna barva je pač monotona, cena pa potegne živec. :) A nimamo kaj. Stolp ne more bit rdeč, cena pa ne akcijska. Tako to je.
Predstavitev je odlična, polna lepo opisanih detajlov in kvalitetnih slik.
Res ste se zadnje dni potrudili s predstavitvami.
Kapo dol!
LPG


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2013, 12:04 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Maj 2011, 19:38
Prispevkov: 1125
Kraj: Koper / Ljubljana
Res še ena odlična predstavitev ekskluzivnega seta. Ker tudi LotR ni moje področje, je ta set zame samo 'must see', glede na to, kako je izdelan, pa verjamem, da je za prave fane vsekakor 'must have'. Z vsemi izdelanimi nadstropji je set res videti igralen, je pa tudi mene malo presenetilo tako majhno število minifigov.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group