Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 01 Jun 2020, 17:43


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 13 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 19 Jun 2014, 02:47 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Št. seta: 21108
Naziv: Ghostbusters™ Ecto-1
Št. kock: 508
Minifigure: 4
Cena 49,99 eur (E-igrače)
http://brickset.com/sets?query=21108

Set "21103 The DeLorean time machine" mi je bil vedno všeč, a na tak poseben način. Težko bi namreč rekli da je lep. Tokrat pa je pred nami drugačna, z razlogom bolj dodelana zadeva.

Starejši se še dobro spomnimo filmske upešnice iz 80-h, Ghostbusters, pa tudi mlajši ste verjetno že slišali zanj. Film ima dobre igralce (Bill Murray, Dan Aykroyd in Sigourney Weaver), zelo poslušljivo glasbo in nezahtevno, lahkotno zgodbo. Zadeva je še danes gledljiva, kar sem testiral z ogledom med sestavljanjem (itak, hehe).

http://www.imdb.com/title/tt0087332/?ref_=nv_sr_1Škatla je glede na ceno zelo majhna, recimo velikosti kakšnega "great vehicles seta". Narejena je na podoben način kot škatle iz "arhitecture" serije, torej bolj kvalitetno, kar da setu pridih ekskluzivnosti.

Slika

V kotu opazimo novost, logotip "LEGO Ideas", ki je zamenjal dosedanji (in čudno zveneči) Cuusoo. Kljub temu da je prvi s tako oznako, ima številko "6", saj gledajo serijo kot eno.

Slika

Na zadnji strani je prizor filma, kjer vsi štirje "uničevalci duhov" prekrižajo žarke in s tem uničijo belega penastega velikana, ter par podrobnosti seta.

Slika

Škatla je solidno polna:

Slika

Navodila so narejena drugače kot pri ostalih setih, iz kvalitetnejšega papirja in z kvalitetnejšo vezavo (vsaj v teoriji). Poleg navodil za sestavo je v knjižici kratek povzetek filma, kratek sestave o avtorju in predstavitev designerja, ki je avto predelal na LEGO standard (meni in Mstr-u znani Marcos Bessa, avtor seto kot so simpsonova hiša, orthanc in podobnih).

Slika

Avtor seta (ta ki ga je oddal na Cuusoo) je sicer poklicni 3d designer, tako da kvaliteta ne preseneča.

Slika

Zadeva ima žal temno stran: navodila, ki naj bi bila kvalitetnejša, že po obrnjenih par staneh začnejo razpadati. Ker sem po netu videl da se to dogaja tudi drugim sem bil ekstra previden, a so na koncu vseeno opazno razpadla (strani gredo praktično ven). Za tako podjetje in tako ceno je to nesprejemljivo. LEGO sicer zastonj menja navodila, a grenak priokus ostaja (pišite na Customer Service).

Slika

Delov je precej, večinoma zelo uporabnih, izstopajo pa tile spodaj. V setu ni nalepk, tako da so vse kocke potiskane, veliko pa je tudi kock v srebrni barvi, ki je dokaj redka.

Slika

Zvezde seta so seveda figurice. Vsaka ima svoj poseben potisk in to spredaj in zadaj. Torso bi bil sicer uporaben tudi za kakšno WW2 dioramo.

Od leve proti desni so to:Winston Zeddemore, Peter Venkman, Egon Spengler in Ray Stantz

Slika

Zadaj imajo napisana tudi imena:

Slika

Figurice so res fajn, a za tak denar jim manjkajo še potiskane roke, z Ghosbusters logotipom. Ena firma se je že znašla in prodaja potiskane roke. 8 parov stane celih 16 dolarjev in menda imajo prvo serijo razprodano.

V setu so (kot ponavadi) zelo pisane kocke, ki pripomorejo k bolj preglednim navodilom. V končanem setu jih seveda ni videti. Na vsaki strani navodil je sicer kakšna "brihtna" izjava enega od četverice. Zanimiva je tudi uporaba "podstavka", ki se sicer pojavlja v seriji "minifigures", saj delca še nisem videl uporabljenega v uradnem setu.

Slika

Najprej sestavimo nahrbtnike in podstavek za figurice (ki je potreben ker figure zaradi glomaznih nahrbtnikov ne morejo stati same)

Slika

Narejen avto ima znano obliko, z rdečo črto preko boka in kupom opreme na strehi. V originalu je to ameriški rešilec iz 50-h let in sicer Cadillac. Zanimivost: predviden je bil črn avto, podoben pogrebnemu, a ker se večino filma dogaja ponoči, ne bi prišel tako do izraza, tako da so ga prebarvali v belega. V filmu je sicer najprej siv (Marcos Bessa je izdelal tudi sivo verzijo, ki jo najdete na njegovi FB strani).

Slika

Še original:

Slika

Avto ni simetričen, saj ima na eni strani ogledalo, na drugi pa lestev in anteno.

Slika

Iz boka se lepo vidi da cevi nista dve, pač pa ena, zapognjena in zaztlačena po prtljažnik. Ob odpretju nam lepo drži streho.

Slika

Oprema na strehi morda zgleda "random", a je dokaj natančno povzeta po originalu. Vse skupaj je zalo krhko in stalno odpada, a ta set pač ni igrača.

Slika

V notranjosti se vidi "snot" gradnja. Prostora naj bi bilo za 3 figure, a jaz sem spravil noter samo dve.

Slika

Lep nos vozila z veliko srebrnimi detalji.

Slika

Zadek vozila. Vrata se žal (tako kot vsa ostala) ne odpirajo. Šele zdaj sem opazil da mi je med slikanjem manjkala ena kocka. Set je res krhek, vsaj ti izpostavljeni detalji.

Slika

Končan set z figuricami, podstavkom in avtomobilov. Lepo zaključena celota!

Slika

Primerjava z DeLoreanom. Razlika v dodelanosti je očitna in proti novemu zgleda stari set prav čuden.

Slika

Pa še ena primerjava z tovornjakom v "city" velikosti. Kot vidimo je ECTO-1 precej velik in ne paše ravno skupaj z ostalimi vozili. (Ghostbusterji so zajeli duhove, nekatere celo maskirane v ljudi :) )

Slika

Zakluček in ocena: 9/10

Set je sicer odličen, a tudi dokaj drag, tako da ne dobi vse točk. Glavne pomankljivosti so nepotiskane roke in slaba kvaliteta navodil, ostalo pa je na zelo visokem nivoju. Priporočam!

_________________
Slika


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 19 Jun 2014, 07:20 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Maj 2011, 19:38
Prispevkov: 1125
Kraj: Koper / Ljubljana
Super opis. Avto je skupaj z vsemi detajli res odlično izdelan, pa čeprav so za to morali 'žrtvovati' merilo napram podobnim vozilom. Film me sicer ni nikoli kdove kaj pritegnil, smo pa kot mulci do onemoglosti preigravali igrico Ghostbusters na C64, tako da nostalgija osemdesetih že dela... :)


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 19 Jun 2014, 08:48 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Apr 2011, 13:57
Prispevkov: 553
Kraj: Ljubljana
Zelo lep opis vrhunskega seta. Škoda, da imajo problem z navodili, sem tudi sam že zasledil nerganja po spletu. A pa to je samo prva serija navodil takšna? Če naročiš nove dobiš kvalitetnejše, ali samo nov izvod "slabih" navodil?

Drugače pa je ta set res na nivoju, kot bi moral biti vsak iz te serije. Predvsem imam tukaj v mislih potiskane delčke, ker nalepke v te ekskluzivne sete resnično ne sodijo!


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 19 Jun 2014, 08:53 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3697
Kraj: Ljubljana
Lepo izdelan set. Velikost avta je prava, ostali so premajhni.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 19 Jun 2014, 08:58 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5571
Kraj: Ljubljana
Fajn opis! Set je tudi simpatičen - pač za zbiratelje, saj kot praviš je krhek, da bi se lahko otrok s tem igral.

Kar se navodil tiče, so bila pri BttF enako razpadajoča. Pazi MstrOfPppts pri svojem modelu.
LPG


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 19 Jun 2014, 09:39 
Odsoten
Duplo
Duplo

Pridružen: 06 Feb 2013, 14:36
Prispevkov: 88
Kraj: Ljubljana
Sestavljeno in tudi že razstavljeno. Ravno toliko, da so vmes - kljub izjemno pazljivem ravnanju - navodila razpadla.
Morda bi zadevo še nekako požrl, a se mi je to zgodilo tudi pri dveh setih iz arhitekturne serije in ravno zato sem bil izjemno pazljiv.
Največja finta je, da ko jih nadvse nežno odpreš, brez kakršnegakoli pretiranega upogibanja, in pustiš čisto pri miru,
čez čas med ubadanjem s kockami zaslišiš drobni papirnati "plink". Zadeva sama od sebe razpada ! Niti grdo jih ni treba pogledati.
Katastrofa ! Sramota !


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 19 Jun 2014, 12:02 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Pri navodilih je očitno problem samo z tekočo serijo, saj ima recimo moj DeLorean zelo dobro vezana navodila, Legofrik pa zgoraj piše da so pri njegovem v slabem stanju.

Zadevo smo nameravali sprožiti na ambasadorskem forumu, a upravljalci ne dovolijo več debate na temo kvalitete, pač pa zahtevajo naj se obrnemo na Customer Service. Beseda AFOL-a ali celo ambasadorja je namreč vredno samo toliko kot glas enega mulčka, torej samo kot številka.

BTW, kakor vem zankrat še ugotavljajo katere serije so slabe in še ne pošiljajo dobrih knjižic, tako da bo treba morda malo počakati.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 19 Jun 2014, 19:19 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 07 Apr 2008, 20:24
Prispevkov: 1842
Kraj: Ljubljana
Še en odličen set! Hmm, must have lista se počasi a vztrajno veča :glavobol:

_________________
Slika

Keep it simple ;)


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 19 Jun 2014, 19:39 
Odsoten
Moderator

Pridružen: 23 Jul 2012, 12:54
Prispevkov: 1227
Odlična predstavitev in tudi ta je romal na wanted listo. A se komu dogaja, da se seti samo doma kopičijo in ni časa niti odpret škatle in sestavit tu pa tam kaj :S.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 20 Jun 2014, 07:09 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Sep 2009, 15:23
Prispevkov: 702
Kraj: Lucija
Set je fenomenalen in je že na must have listi. Upam, da ga do jeseni dobim.
Edina pomankljivost poleg navodil je ta, da manjka nekdo. :) Verjetno veste na koga ali kaj mislim? To je neko zeleno sluzasto bitje, kateremu so dali ime Slimer. :D

_________________
Lego: najboljša kreativna igrača
Wanted
Moji seti
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 20 Jun 2014, 10:29 
Odsoten
Moderator

Pridružen: 23 Jul 2012, 12:54
Prispevkov: 1227
Do jeseni bodo že razprodani, če malo špekuliram po fijasku z roverjem (na nekaterih forumih). Tako da jaz bom s kolegom šel hitro v akcijo. Pa po deloreana tudi.

Drugače pa, meni so vrhunska ta poševna stranska stekla.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 29 Jul 2014, 19:03 
Odsoten
System
System

Pridružen: 15 Nov 2011, 11:24
Prispevkov: 108
Kraj: Ankaran/Ljubljana
Avto je odličen. So se kar vrnili malček spomini na otroštvo :)

_________________
Moja zbirka.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 12 Avg 2014, 10:36 
Odsoten
System
System

Pridružen: 29 Sep 2009, 09:16
Prispevkov: 112
Kraj: Poljane nad Škofjo Loko
Kupil poleg Benny's Spaceship ko sem se letos konec julija ustavil v Berlinskem LEGO Shopu.

Model mi je super, očitno pa imam res srečo ker mi navodila na razpadajo. Predvsem so mi vseč kromirani deli ter tisk namesto nalepk.

Who ya gonna call? :D


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 13 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group