| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
nikokaoja Duplo

Pridruen/-a: Sre Maj 2010 14:36 Prispevkov: 73 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 27, 2010 14:57 pm Naslov sporočila: Krmiljenje z motorjem |
|
|
Preden se podam v lomljene zob na zobnikih, bi vprašal, ali je treba paziti če M motor poganja krmiljenje TT vozila, ko pride to v skrajno lego? Potem, predvidevam nastopi škrtanje in posledično pokanje zob, v primeru, da se motor v skrajni legi še vedno vrti naprej.
Ali imam prav ali obstaja kakšna bolj elegantna rešitev za ta problem (razen te, da pravočasno ustaviš motor seveda)? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tilen2ki Duplo

Pridruen/-a: Pet Apr 2010 13:14 Prispevkov: 52 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Tor Jul 27, 2010 16:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Živjo, najpreprostejša rešitev je da uporabiš tisti beli zobnik s sklopko nekje umes med motorjem in mehanizmom za zavijanje ker moraš tako ali tako zmanjšati hitrost vrtenja. Tako neboš poškodoval zobnikov pa tudi motorček se nebo ''matral''. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nikokaoja Duplo

|
Objavljeno: Tor Jul 27, 2010 18:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
beli zobnik s sklopko?
hm, ne poznam... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wittmann System

Pridruen/-a: Pet Nov 2009 13:12 Prispevkov: 215 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 27, 2010 19:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najdeš ga v buldožerju.
Tale garantira varno delovanje, ampak je ovinkanje zelo nezanesljivo. Za TTja vsekakor neprimerno, saj sklopka prekmalu popusti in ne obrne koles pri večji obremenitvi. Sam sem ta zobnik uporabil na polgoseničarju in na parketu je na mestu le občasno zavil, ovinkal sem lahko samo med premikanjem. Na terenu je bilo še toliko težje. Kar navadni zobnik noter, pa upočasni prenose, med vožnjo pa tako ne boš eno minuto tiščal ročice za zavijanje.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nikokaoja Duplo

|
Objavljeno: Tor Jul 27, 2010 20:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala za pojasnila!!!
Navaden zobnik it is then... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Stari89 System

Pridruen/-a: Pet Mar 2009 17:34 Prispevkov: 124 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Tor Jul 27, 2010 22:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa bi ti vseeno priporočal sklopko. Hec je, da moraš ta zobnik dat na pravo mesto; Na svojem TT-S08 mam od motorja do zobniške letve 2 prenosa, oba sta 8:24, torej se iz 8-zobnika moč prenaša na 24-zobnik. Sklopko sem uporabil na prvem prenosu (od motorja) in mi deluje perfektno. Če bi sklopko uporabil na drugem prenosu, pa bi imel enake težave kot Wittmann.
Svetujem ti torej, da zadevo preizkusiš s čim več kombinacijami in najdeš tisto, ki ti odgovarja. _________________ Stari technic je zakon! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wittmann System

Pridruen/-a: Pet Nov 2009 13:12 Prispevkov: 215 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 27, 2010 23:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Ja, na to nisem pomislil. Res sem jo dal na os že po enem 12:20 prenosu, torej je bila še prevelika hitrost. Poleg tega sem še na koncu uporabil polže, kar je verjetno še dodatno pobralo moč za obračanje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nikokaoja Duplo

|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 7:36 am Naslov sporočila: |
|
|
| Zdaj sem ugotovil, da imam ta kos v Off Roaderju, ki pa še ni sestavljen... - itak se mi je zdelo da vitel nekako ne bi deloval pefinjeno če ne bi bilo takega kosa vmes, da ne potrgam vseh zobov. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Cwetqo Technic

Pridruen/-a: Sob Avg 2008 13:52 Prispevkov: 628
|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 7:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Ni tako hudo, sploh pri M motorju ne. Jaz imam na TT-ju ovinkanje kar direkt, saj so sile tudi pri postavitvi neposredno ob motor (8-ka na motor in prenos na sklopko) prevelike. Za plezanje se namreč rabi tudi močno ovinkanje, saj so kolesa zelo obremenjena. Pri vitlu ima sklopka več smisla, a gre z malo posluha tudi brez. Lego bi moral narediti novo, močnejšo sklopko, približno podobne moči kot je v aktuatorju. _________________ Known also as BosS!
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bpavsic System

Pridruen/-a: Pon Dec 2009 14:09 Prispevkov: 493 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Avg 03, 2010 9:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem uporabil to belo sklopko v mojem TTB-006, vendar je verjetno ne bom več. Ker sem 1 mesec pred TT tekmovanjem avtek testiral in se "igral" z njim, sem jo očitno uničil (beri: znucal). Na samem tekmovanju koles na mestu praktično ni bilo možno obrniti, med vožnjo pa ni bilo problemov (očitno pa je bilo preveč, da bi se spomnil in jo zamenjal z drugo ali pa navadno 24ko).
Prenosi pred sklopko pa so bili:
M-motor 8 : 24 sklopka, nato pa 2x po 12 : 20 in na koncu 12ka na zobato letev.
Lahko pa uporabiš 2 vzporedno (seveda, če imaš dovolj prostora). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MedVedek System

Pridruen/-a: Ned Sep 2009 21:13 Prispevkov: 131
|
Objavljeno: Tor Avg 03, 2010 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Dejstvo je, da je potrebno beli zobnik - sklopko - vgraditi čim bolj pri motorčku. Z dodajanjem zobnikov in spreminjanjem hitrosti navzdol se povečuje navor.Npr. 8:24 zmanjšamo hitrost 3 * in ravno tako povečamo navor 3*. Zato je potrebno navor omejiti čim bolj pri izvoru (najbolje takoj pri motorčku), da se potem tako omenen maksimalni navor pomnoži ustrezno s prestavnim razmerjem. Če se pravilno spomnim smo enkrat diskutirali, da je omejitev bele sklopke okoli 2,5-5Ncm. Torej, če imamo preje omenjeni prenos 8:24 je tako omejen navor 7,5-15 Ncm. Če pa daš sklopko na koncu pri kolesih, pa imaš originalno omejitev sklopke to je 2,5-5Ncm.
Na peeronu je slika zobnika iz katerega se vidi navor sklopke...
http://peeron.com/inv/parts/60c01
Nazadnje urejal/a MedVedek Tor Avg 03, 2010 9:41 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bpavsic System

Pridruen/-a: Pon Dec 2009 14:09 Prispevkov: 493 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Avg 03, 2010 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
| Glede navora imaš prav. Tudi glede fizike. Če se sklopka da bližje motorju in se nato pogonski "upočasnjuje", se veča navor. Tako da če sklopka zdrsuje, enostavno še dodaš en prenos (če pa zaradi hitrosti to ni možno - prepočasno ovinkanje), pa lahko povečaš število sklopk. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|